Bardzo pyszne, zdrowe, a przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu.
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g margaryny lub masła
1 i ½ szklanki mąki pszennej
6 łyżek miodu
1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie śmietany 12% lub 18%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g margaryny lub masła
1 i ½ szklanki mąki pszennej
6 łyżek miodu
1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie śmietany 12% lub 18%
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Margarynę utrzeć, dodać ubite jajka i mąkę, wszystko razem zmiksować przez chwilę.
Miód podgrzać w garnku, następnie dodać sodę, powinno się spienić na biało i wlać do reszty składników. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170'C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto można upiec jako jeden duży placek lub jako 3 mniejsze. Ja piekłam jeden.
Ciasto należy wylać na papier do pieczenia (całość lub 1/3) i wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko urośnie.
Piec przez około 15 minut. Należy bardzo uważać ponieważ łatwo spalić, ciasto jest długo bardzo jasne, a później w kilka minut rumieni się i jest gotowe do wyjęcia.
Ciasto po upieczeniu klei się do papieru, ale łatwo daje się zdjąć.
Jeśli upiekliście jeden placek, należy podzielić go na 3 części.
Placki smarujemy śmietaną jeszcze wtedy gdy są gorące.
Pierwszy placek należy posmarować połową śmietany i ułożyć na nim 2 placek, który również należy posmarować śmietaną i przykryć ostatnim plackiem. Gotowe.
Ciasto najbardziej smakowało nam pierwszego i drugiego dnia, ale nawet następnego dnia było przyzwoite.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz