Gotowe ciasto do jedzenia z posypką migdałową.. |
Składniki:
1 ½ kostki masła lub margaryny
1 ½ - 2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
8 pełnych łyżek miodu
2 przyprawy do piernika po 30g
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
4 całe jajka
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
do smaku rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
1 ½ kostki masła lub margaryny
1 ½ - 2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
8 pełnych łyżek miodu
2 przyprawy do piernika po 30g
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
4 całe jajka
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
do smaku rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
- Zagotować masło z cukrem, mlekiem, miodem, przyprawami do piernika oraz z kakao.
- Po zagotowaniu dodać dwie łyżeczki sody w niewielkim odstępie czasu i dobrze wymieszać z masą.
- Po ostygnięciu masy dodać 4 całe jajka i roztrzepać.
- Następnie dodać mąkę i znów wymieszać.
- Na koniec dodać dwie łyżki oleju i bakalie.
- Lejące ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną formę.
- Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160 C.
- Smakosze mogą ciasto polać polewą czekoladową (zagotowane wcześniej 250g margaryny z 1 szklanką cukru i 2 łyżkami kakao).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz