poniedziałek, 14 listopada 2011

Piernik pszczelarza.

 PIERNIK PSZCZELARZA

Gotowe ciasto do jedzenia z posypką migdałową..

Składniki:
1 ½ kostki masła lub margaryny
1 ½ - 2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
8 pełnych łyżek miodu
2 przyprawy do piernika po 30g
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
4 całe jajka
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
do smaku rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:
  1. Zagotować masło z cukrem, mlekiem, miodem, przyprawami do piernika oraz z kakao.
  2. Po zagotowaniu dodać dwie łyżeczki sody w niewielkim odstępie czasu i dobrze wymieszać z masą.
  3. Po ostygnięciu masy dodać 4 całe jajka i roztrzepać.
  4. Następnie dodać mąkę i znów wymieszać.
  5. Na koniec dodać dwie łyżki oleju i bakalie.
  6. Lejące ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną formę.
  7. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160 C.
  8. Smakosze mogą ciasto polać polewą czekoladową (zagotowane wcześniej 250g margaryny z 1 szklanką cukru i 2 łyżkami kakao).

S m a c z n e g o ! ! !

Polecam! bardzo łatwe w przygotowaniu ... 
Masa już wylana na blachę gotowa do pieca.
Gotowe ciasto oblane czekoladową polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz